Brf. Klostret

Besök Varnhem

Väl värt att besöka i och kring Varnhem

 

 

 

Upptäck Varnhemstrakten till fots

 

Att vandra till fots i trakterna kring Varnhem är en verklig naturupplevelse. Här finns gott om märkta vandringsleder med varierande svårighetsgrad.

 

Varför inte börja vid Varnhems klosterkyrka och vandra en del av pilgrimsleden. Följ den krokig stig som leder genom gammal lövskog och kuperad terräng, förbi vattenflöden och ruiner av byggnader från ett annat sekel.

 

För den upptäckslystne finns mer att utforska. Att utgår från Öglunda kyrka, några kilometer från Varnhem, och vandra upp på Bilingen är både sevärt och intressant. Stigen leder brant uppför och efter omkring hundra meters stigning når ni Offerkällan, där det passar bra att stanna till för vila och en kopp rent källvatten som flödar ut direkt genom berget. Stärkta av vilan och vattnet fortsätter färden uppåt, snart blir det brant men det kommer vara mödan värt.

 

Väl vid krönet av Billingen, omkring trehundra meter över havet, skådas en enastående utsikt, med platåberget Kinnekulle vid horisonten. Runtomkring syns förändringarna från den senaste istiden tydligt, lösa stenblock ligger som staplade på varandra, den geologiskt intresserade finner säkerligen månget intressant att undersöka. Vidare längs stigen kommer snart Öglunda grotta, den djärve kanske vågar sig på ett besök i mörkret.

 

Vägen nedför är även den bitvis brant och går genom hagar som kan inhysa såväl nötdjur som hästar. Vid rätt årstid blomstrar området där stigen löper, särskilt brukar det finnas gott om orkidéer. Väl tillbaka till utgångspunkten vid Öglunda kyrka är säkert sinnet fyllt av intryck, kvar finns än dock mycket att upptäcka i trakterna kring Varnhem. [DM]

Besöksmål

Här har vi samlat ett antal besöksmål som finns i och runt Varnhem, vår förhoppning är att det skall finnas någonting för alla

Vallevägen är en förening där lokala konstnärer, gårdsbutiker och mycket annat finns samlat. Besök Vallevägens hemsida för inspiration om utflyktsmål runt vårt vackra Valle.

 

Vallevagen.se

På varnhem.se finns information om Varnhem i allmänhet och klosterkyrkan i synnerhet. Varnhems klosterkyrka med sin rika historia lockar årligen tusentals besökare.

 

Varnhem.se

Vid klosterkyrka ligger Varnhems hemtrevliga klosterkafé som serverar fika och smörgåsar. Beroende på årstid erbjuds olika aktiviteter, eller varför inte avnjuta ett traditionellt afternoon tea i en klassisk miljö.

 

Varnhems klosterkafé

 

Hos Skara turistbyrå finns gott om förslag på aktiviteter.

 

Skara turistbyrå

 

Brf. Klostret

Org. nr. 716410-5079